Cheetah, katt eller mördarmaskin?

Kan det vara så att vi snart tar klivet in i den framtid som vi har trott bara finns på film? Droids och robotar, kloner och ödeläggelse. Det är som något ifrån George Lucas.

Vad är det nu då? lär väl en del undra. Tja, Aftonbladet med sina smaskiga rubriker har ju hittat ännu något halvintressant ur sina arkivgömmor, i brist på riktiga nyheter.



Amerikanska försvaret jobbar på att utveckla robotar som kan hjälpa amerikanska soldater på uppdrag. Det handlar om robotar som kan springa likt snabba katter, runt 30 km/h har de lyckats med för tillfället. Roboten ska kunna sicksacka, tvärstanna och hinna ifatt springande.
Läser man ordagrant i artikeln så står det att det slutgiltiga målet är att ta fram en robot som kan sicksacka i jakt och undanmanöver, samt tvärnita.

I jakt? Hm... Ok...

Det pratas också om att artificiell intelligens inte kan göra skillnad på soldater och civila, vilket skulle kunna ge en del civila förluster. Vilket strider mot krigets lagar.

Nähä? Och när den här artificiella intelligensen kommer att slå slint, som det oftast gör i de flesta filmer och böcker, vad händer då? Dessutom brydde sig amerikanarna  knappast om civilisterna i Japan när de la sina rökare... La de inte massa ancient orange i Vietnam, eller vart var nu det? Drabbade också civilisterna frukansvärt. Så detta bryderi om att bryta krigets lagar och skada oskyldiga verkar lite malplacerad nu tycker jag.

Är det bara amerikanska soldater som kommer att ha tillgång till Cheetah, som den kallas? Kommer krigen att se helt annorlunda ut om bara något decennie? I och för sig så har ju utvecklingen gått framåt just på grund av krig, men jag har svårt att se någon nyttig användning av en snabb kattliknande robot som kan ha ihjäl vem som helst...

Fast man kanske kan ha dom på den afrikanska savannen och jaga impalor efter att den sista riktiga geoparden har dött ut?
De kan också ersätta vakthundarna nere på husvagnsfirman. Eller på militärbaserna. Eller överallt där man inte vill lämna folk. En hund måste ju tas om hand, men en robot kan väl vara ensam och själv döda allt som kommer i närheten? Nåt sätt att avaktivera dom måste det ju säkert finnas, så att man kommer in i vad de nu är satta på att bevaka när man behöver det.


*over and out*

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0