Synen på husdjur

Läste i ett forum om någon som kände sig lurad på köpet av hund.  Det skulle vara en viss ras och bara 25 procent av en annan ras, skulle inte fälla och hej och hå. Så när hunden vuxet till sig hade den blivit något helt annat än vad de trodde från början, fällde och hade sig. Nu kunde de således inte ha kvar hunden eftersom det var ultraviktigt med en hund som inte fällde och som kunde ligga i barnets säng. Det var inte bra att behöva dammsuga varje dag heller för att få bukt med håren, och om hunden skulle ligga i sängen fick de byta lakan varje dag, vilket inte heller var roligt. Nu skulle hunden bort, omplaceras, säljas lite billigare till en vän så att de kunde träffa den lite då och då. Sen skulle de skaffa en ny hund som inte fällde, och som kunde ligga i sängen.

Spontant tycker jag att något ur rasgrupp IKEA borde passa den här familjen.  Acrylpäls, flamsäker och garanterat fällningsfri. Man slipper dammsuga, man slipper byta lakan och man slipper omplacera den när den blir jobbig att hantera. Man slänger bara in den i garderoben och låter den ligga där tills den blivit snäll igen och man vill ta fram den. Perfekt sällskapshund.

Annars kan man undra om personen ovan verkligen är sann. Kan någon vara så in i hoppsans blåögd att man inte kollar upp vad det är man köper? Vet man inte skillnad på blandras och renras och betydelsen av det, så är man nog inte riktigt redo att skaffa hund.

När man köper bil, dator, eller för att inte tal aom ny mobiltelefon... Hur går det till? Jo, för det mesta kollas priser, prestanda, extratillbehör, tillgången på reservdelar, begagnatmarknaden, vilken säljare man får bäst villkor ifrån, den aktuella varans befintliga skick etc. Ni fattar. (annars är ni totalt korkade och borde varken ha bil, dator, hund eller mobil)

Men när det ska handlas hund, vad händer då? I allt för många fall är säljaren någon glad person med massa söta lurviga småhundar, som pratar sig varm för just den där typen av hundar. Hur snälla de är och att man kan göra vad man vill med dom. Man kan ju börja med agility... Man kan ju ställa ut också. På frågan om stamtavla så javisst, de är regestrerade hos jordbruksverket, precis som alla valpar ska vara. Stamtavla kan vi skriva, mamman heter det, pappan heter det... Och deras föräldrar heter detta...
Hunden betalas för och plockas hem. Allt är frid och fröjd.

Verkar bra va?

Sen växer hunden upp. Allt fortsätter vara frid och fröjd, hunden är en jättetrevlig familjehund och alla är nöjda.

Eller så växer hunden upp. Raserna i den krockar, ägaren vet inte vad som händer, varför hunden reagerar som den gör eller hur man ska komma till rätta med det. Hunden kan ändra utseende, bli lik en helt annan ras, få ett annat psyke än det man trodde från början, och hemska tanke, den kan faktiskt ändra hårlag.

Det är sånt man får vara beredd på när man köper hund utan att kolla upp saker och ting. Säljaren vill ju bara sälja undan sin vara, bli av med den. Det är köparens uppgift att kontrollera att varan motsvarar de kraven man har.

Jag tycker heller inte synd om fånar som köper halvbilliga blandrashundar via internet eller lappar i affären, som senare bölar om att det inte blev som de tänkt sig.

Jag köpte min hund via Irlands motsvarighet till Lila Tidningen, men jag visste vad en schnauzer var, jag visste vad jag skulle kolla efter, vilka papper som hunden måste ha och säljaren visade alla sådana papper på en gång, innan vi ens kollade på hunden. Jag hade pratat med irländska kennelklubben för att vara säker på vilka papper en hund utställningshund skulle ha, allt för att inte bli lurad.
Jag har också pratat med kenneln som födde upp hunden innan han hamnade hos den person jag köpte honom av. Allt var okej, och fyllde de kraven jag hade. Och jag fick en toppenhund. Dock ej en utställningshund.
Sånt ar man aldrig garanterad, oavsett hur mycket papper det finns eller hur långt tillbaka stamtavlan sträcker sig. Eller hur fina föräldrarna än är.
Vill man veta vad det är man köper, så är det bättre att gå till en uppfödare som avlar renrasigt. Det är större sannolikhet att valparna blir som sina föräldrar då, och inte som någon annan ras eller typ man inte ville ha.

Läste senare om någon som ville byta katt eftersom inredningen i hemmet hade gjorts om, och kattens färg inte passade in i det hela längre. Samma sak där. Rasgrupp finns väl inte på katter som på hundar, men är övertygad om rasgrupp IKEA hade haft något som motsvarade kraven.

I många fall är ju husdjuren slit-och-släng-prylar. Funkar det inte med den ene, släng ut och testa en ny. Djur avlivas, omplaceras och förstörs av så löjliga anledningar som fel färg. Fel typ av päls. Fel rasval. Okunskap och lathet.

Det är inte alltid en söt valp från Blocket...

...blir som man har tänkt sig när den vuxit upp...


Önskar innerligt att folk börjar tänka lite längre än näsan, eller vad de nu tänker med, när de skaffar djur. Det är ingen leksak, utan man tar på sig ansvar för ytterligare ett liv. Ändå lär sig inte vissa, utan gör detta om och om igen.

Råkade på en dam för ett tag sedan, med en söt liten blandrastik. Hon skulle ta valpar på denna hund var hon besluten om. Eftersom det kunde vara roligt. Pratade ner henne och skrämde skiten ur henne med genetik, rasegenskaper, skräckhistorier och hundar som inte blir som man tänkt sig. Hon kommer nog tänka till både en och tre gånger innan hon ens funderar på vilken hane hon parar med nu. Och hennes tik har ändå ingenting att tillföra hundvärlden. Så varför ens avla? *suck*

*over and out*

Kommentarer
Postat av: Sara

Jag läste också det där inlägget om blandrashunden som skulle omplaceras, på familjeliv va?



Idioti. Så tråkigt att hundar och djur i övrigt hamnar hos såna familjer.

2012-03-06 @ 11:56:01
URL: http://tattines.blogspot.com
Postat av: Alex

Jo, det kom ifrån Familjeliv ursprungligen och hamnade senare i ett annat forum som diskuterade det. Nej, det är trist att folk inte fattar vad de ger sig in på. Det blir så mycket onödigt krångel bara för att folk är för godtrogna, för lata och inte vet tillräckligt.

2012-03-06 @ 12:32:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0