Yttrandefrihet

...är ett ord som man kan fundera över.

Likaså åsiktsfrihet. Men vad är det orden betyder?

Yttrandefrihet enligt Wikipedia omfattar rätten att yttra och föra fram åsikter utan censur, begränsningar eller någon typ av bestraffning. FN's deklaration formulerar på följande sätt: Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser.
En liknande text finns även i Europakonventionen om mänskliga rättigheter.
Yttrandefrihet regleras ofta i ländernas grundlagar och handlar alltid om förhållandet mellan staten och individen, inte om förhållandet mellan individer.
Yttrandefrihet anses vara en av förutsättningarna för ett demokratiskt statsskick. I alla rättsstater, även de demokratiska, finns det dock begränsningar för yttrandefriheten, varierande mellan olika länder.
I Sverige finns lagstiftningen om hets mot folkgrupp som förbjuder rasistiska budskap.



Åsiktsfrihet enligt Wikipedia är medborgarens frihet att bilda och hysa åsikter utan statens ingripande. I Sverige är åsiktsfriheten grundlagsskyddad enligt Regeringsformen där man skriver att "Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad... yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor", samt genom Sveriges upphöjande till lag av den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna där det framgår att "Var och en har rätt till yttrandefrihet. Denna rätt innefattar åsiktsfrihet samt frihet att ta emot och sprida uppgifter och tankar utan offentlig myndighets inblandning och oberoende av territoriella gränser".

För att klarlägga lite till här måste även Hets mot folkgrupp tittas närmare på.
Enligt svensk rätt är hets mot folkgrupp att:
1. uppsåtligen,
2. i uttalande eller i annat meddelande som sprids,
3. hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Med begreppet folkgrupp avser justitiekanslern varje existerande etnicitet utom den svenska. (syftet var att ge rättsskydd till minoritetsgrupper. Det fallet att någon uttrycker kritik mot svenskar torde inte ha varit avsett att träffas av straffstadgandet. (förklarat av justitiekanslern själv))

Men vad menas med uppsåtligen?
Jo, uppsåt har man om man företar en handling där följden av handlingen innefattas i handlarens sinne. Och på rent begripligt bonnaspråk betyder det det är uppsåt om man på förhand kan tänka sig in i hur det blir efteråt, när det man vill göra är gjort, och om man förstår vad som händer. Fattar man att färgen kommer att sitta kvar på golvet i all evighet, omöjlig att tvätta bort, innan man håller färgburken upp och ner så handlar man i uppsåt, om man nu häller ut färgen efter man har tänkt på detta vill säga.

Bild lånad från syskonent.blogg.se


Så klart har jag hemskt massa idéer och kommentarer till detta jag läst och begrundat nu. Men efter att ha läst om detta så konstaterar jag istället att jag ska hålla käften stängd.

Jag kan också konstatera att (med risk för brott mot yttrandefrihetens censurer genom hets mot folkgrupp...)
...man får inte säga blattejävel.

Men man får säga svennejävel.

Fullt lagligt.
Eftersom svennejävlarna ännu inte är en minoritet som måste beskyddas.
Yttrandefriheten gäller alltså nästan fullt ut.
Men inte för alla.
Det är en fördel om man tillhör en minoritet.

Nu vet jag att jag måste lära mitt barn hur det funkar med yttrandefrihet, hets mot folkgrupp och att rasism inte kan vara omvänd. Allt nysvenskarna säger är okej eftersom de är en minoritet. För hur kan det ställas mot ärekränkning av en majoritetsperson om det uttalas av en minoritetsperson som har yttrandefriheten som stöd i ryggen?

Men är det demokratiskt rätt att vissa har fler rättigheter än andra? I samma land alltså. Ställer bara frågan. Öppet. Rakt ut. Men se för fan till att inte diskutera den... Då kanske man bryter mot någon gömd paragraf i åsiktsfriheten som ska skydda det demokratiska rättssamhället Sverige...

*over and out*


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0