Fet hund

På aftonbladets webbtidning står idag att läsa en artikel om en fet gammal hund. Storyn är följande:
Hunden är tolv år gammal, kastrerad sen två år tillbaka och har ett dåligt knä som hindrar den från att motionera så mycket. Länsstyrelsen vill att hunden bantas tio kilo, från 40-nånting till 30-nånting kilo. Det står att det är en blandlabrador. Ägaren tycker det är fel att en gammal hund ska behöva gå hungrig sina sista år.

Nu till mina spontana tankar.... Hehe...

Vad in i helsike är en blandlabrador?
Det tjatas mycket i både artikeln och i kommentarerna om artikeln att det syns ju att hunden är glad, a lltså mår den bra och borde få lämnas i fred med sina glada kilon. Vad jag kan se är en mörk fläck, något säl-liknande med hundhuvud som slickar en man i ansiktet. Ser jag signaler på att hunden är glad?
Nej.
Hundar kan slicka folk i ansiktet utan att vara glada.Hundar kan vara glada just när husse kommer och visa fjäsk hos flockledare genom att slicka. Bilden talar inte alls om att hunden är glad.
Labradorer är ju kända för att vara matglada, så det borde inte komma som en överraskning att den blir fet. Husse borde ha sett till att den inte blivit så fet. Att tro att den kan leva lyckligt sina sista år som fet är löjligt. Enligt länsstyrelsen har den svårt att gå. Är den så frisk och pigg då?
12 år gammal och fet. Dålig kropp och klarar inte av mer motion tydligen. Alternativen?

Fortsätt äta, få svårare att gå och bli ännu mer krasslig.
Svälta, eller i alla fall alltid vara hungrig, bli lättare, få mindre ont och kanske till och med leva längre, få mer tid att fjäska för flockledare genom äckelslickar i nyllet.

De flesta hundar är alltid hungriga. Skulle jag ge min egen hund mat varenda gång han tittar hungrigt på mig hade han varit i 100-kilosklassen. Han väger runt tio kilo i dagsläget.  Katten som också alltid är hungrig ser ut som en fotboll om han får fri tillgång till mat.
Mina djur är ständigt hungriga eftersom jag inte är ute efter att göda mina husdjur till att bli levande bowlingklot. En innekatt behöver inte fri tillgång till mat om den ständigt ökar i vikt av det. En hund som är i lagom hull mår bättre än en hund som är för tjock eller för smal. Så är det. Och det är djurågarens ansvar att se till att djuren mår så bra som möjligt. Det är djurägarens ansvar att ta det avgörande viktiga och oerhört tråkiga beslutet när det är dags att skiljas åt.

Jag köper inte resonemanget att låta hunden vara glad och fet de sista åren, eftersom livet då inte blir så långt som det kunde blivit. Jag köper heller inte resonemanget att låta djuren ha fri tillgång till mat om de onekligen drar på sig överflödigt fett.

Ett över-eller underviktigt djur är vanskötsel.

Du ser en mager hund på gatan, i koppel efter någon snubbe. Den är mager så att du kan räkna revbenen på den, och se ryggkotorna väldigt tydligt. Ett skelett med päls och ett runt huvud. Hur reagerar du då?

Antagligen tänker du nej men fy så hemskt, stackars hund, vanvårdad och utsvulten.

Sen ser du grannens labrador, rund och go, rulta fram brevid staketet. Fettet lägger sig i tjocka valkar när den något flåsande ska klia sig bakom örat med baktassen. Hur tänker du nu?

Antagligen tänker du inte stackars hund, vanvårdad och övergödd med eventuella följdsjukdomar, ont i leder och igenfettade blodådror.

Det är precis lika mycket vanvård att övergöda som att svälta. Många fall av vanvård är dessutom inte ens med flit, utan det är okunskap. Djurägaren hade helt enkelt inte tagit reda på vad djuret krävde och behövde, och så blev det fel. Inget illa menat, utan det blev fel ändå. Men likväl lider djuret lika mycket som om det hade varit med vilje.


Sen finns det olika grader av vanskötsel också. Har sett fall med hästar där djurskyddet borde gripit in för länge sedan, men inte gjort det. En häst så fet att den inte kunde klia sig på huvudet med bakhoven. Normalviktiga hästar kan detta utan problem. Folk har tendenser att se de fallen där djur får lite mat som allvarligare än de fall där djur får ett groteskt överflöd av mat.

Hästars hovar får absolut inte böjas uppåt i tåspetsarna och växa sig långa. Då är det väldigt vanvårdat och allvarligt. Men hunden som struttar fram och blöder eftersom dess klor vuxit till krokar som sticker hål på trampdynorna då?

Har sagt det förut. Hade varit bra med en "poliskontroll" som stoppade och snabbkollade hundar på stan ibland, och kunde bötfälla ovårdade fall. Kanske även kunde kräva munkorg på aggro hundar på stan.

*over and out*

RSS 2.0